DERS BİLGİLERİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Ders | Kodu | Yarıyıl | Ders Süresi | Kredi | AKTS |
Menü Planlama | TUR 219 | 3 | 2 | 2 | 3 |
Ön Koşul Dersleri | |
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar | None |
Dersin Dili | Türkçe ![]() |
|||
Dersin Seviyesi | Önlisans | |||
Dersin Türü | Zorunlu | |||
Dersin Koordinatörü | ||||
Dersi Verenler |
|
|||
Dersin Yardımcıları | ||||
Dersin Amacı | Öğrencinin menü kavramının anlamını ve önemini öğrenmesini sağlamak, menü planlama ilkelerini bilerek, günlük yemek listesi ve standart reçete hazırlamasını sağlamaktır. |
|||
Dersin İçeriği | Beslenme, besin öğesi, beslenme sorunlarının temel nedenleri, yeterli dengeli beslenme, yetersiz beslenme, dengesiz beslenme ve zararları, karbonhidratlar, lipitler, proteinler, enerji metabolizması, su ve mineraller, vitaminler, besin grupları, mönü planlama, mönü hazırlama, standart reçete oluşturma |
Dersin Öğrenme Kazanımları |
---|
1) Besinlerin sınıflandırılması ve özelliklerini açıklar |
2) Sağlıklı ve dengeli beslenme ilkelerini açıklar |
3) Kalori hesaplar ve insanların özelliklerine göre günlük kalori ihtiyaçlarını bulur |
4) Standart reçete hazırlar ve uygular |
5) Mönü planlama yapar ve müşterilerin özelliklerine göre uygun mönüleri hazırlar |
6) |
7) |
8) |
9) |
10) |
11) |
12) |
13) |
14) |
15) |
DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
No | Temel öğrenme Kazanımları | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarmak. |
||||||
2 | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklamak. |
X | |||||
3 | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarmak |
||||||
4 | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarmak. |
X | |||||
5 | Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme,, yürütme,, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrama, anlatma ve uygulama |
X | |||||
6 | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanmak. |
X | |||||
7 | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel o rtamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanımak, kullanmak. |
X | |||||
8 | Konuk gereksinimlerini karşılayacak ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanmak |
||||||
9 | Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olma |
||||||
10 | Ekip üyesi olarak çalışmak ve sorumluluk almak. |
X | |||||
11 | Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurmak. |
X | |||||
12 | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapmak. |
X | |||||
13 | Etik değerlere bağlı kalmak ve doğal çevreyi korumak. |
X | |||||
14 | Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen göstermek. |
X | |||||
15 | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirmek. |
X | |||||
16 | Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek ve analiz etme becerisine sahip olmak |
X | |||||
17 | Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip doğru ve etkili konuşabilen, bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde konuşarak iletebilen, yorumlama ve eleştirebilme yeteneğine sahip, ikna gücü yüksek olmak |
X | |||||
18 | Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranma. |
X |
DERS AKIŞI | |||
---|---|---|---|
Hafta | Konular | Ön Hazırlık | Yöntem |
1 | Beslenme ve beslenme bilimi. | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Anlatım Deney / Laboratuvar |
2 | Beden Kitle indeksi, Beslenmeyi etkileyen faktörler | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Anlatım Deney / Laboratuvar |
3 | Karbonhidratlar | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Anlatım Deney / Laboratuvar |
4 | Proteinler | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Anlatım Deney / Laboratuvar |
5 | Yağlar | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Anlatım Deney / Laboratuvar |
6 | Vitaminler | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Anlatım Soru-Cevap Yazılı Sınav |
7 | Su ve Suyun Vücuttaki Görevleri | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Anlatım Soru-Cevap Yazılı Sınav |
8 | Ara Sınav | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Yazılı Sınav |
9 | Mineraller | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Anlatım Soru-Cevap |
10 | Enerji Metabolizması | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Anlatım Soru-Cevap Yazılı Sınav |
11 | Besin Grupları | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Anlatım Deney / Laboratuvar |
12 | Menü Kavramı | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Anlatım Deney / Laboratuvar Yazılı Sınav |
13 | Menü Çeşitleri | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Anlatım Deney / Laboratuvar |
14 | Menü Hazırlama İlkeleri | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Anlatım Deney / Laboratuvar |
15 | Standart Reçete Hazırlama | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Anlatım Deney / Laboratuvar |
16-17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Turizmde Beslenme Ilkeleri ve Monu Planlama,Cemal Turkan, 2-175s. | Yazılı Sınav |
KAYNAKLAR | |
---|---|
Ders Notu | |
Diğer Kaynaklar |