DERS BİLGİLERİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Ders | Kodu | Yarıyıl | Ders Süresi | Kredi | AKTS |
Gıda Güvenliği ve Kalite Kontrolü | G 348 | 6 | 2 | 2 | 3 |
Ön Koşul Dersleri | |
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar | None |
Dersin Dili | Türkçe ![]() |
|||
Dersin Seviyesi | Lisans | |||
Dersin Türü | Seçmeli | |||
Dersin Koordinatörü | Prof. Dr. Işıl VAR ÖNGEL | |||
Dersi Verenler |
|
|||
Dersin Yardımcıları | ||||
Dersin Amacı | Tüketilen gıdaların ve bunların güvenlik konularının farkında olunması ve bilinçli tüketicilerin ve üreticilerin yetiştirilmesi. Bilimsel olarak, bu süreçlerde, gıda güvenliği mekanizmasının işleyişi ve çalışması ile ilgili bilgi ve altyapıyı nasıl artıracağı amaçlanmaktadır. |
|||
Dersin İçeriği | Süt süt ürünleri, et ve et ürünleri, yumurta, hububat ve ürünleri, Bitkisel yağ ve margarin, özel gıdalar (kakao, kahve, çikolata, şekerlemeler, tuz, baharat vb), sebze-meyve ve ürünlerinin mikrobiyolojik kalitesi ve nasıl kontrol edilecekleri, , su mikrobiyolojisi , Tüm bu gıda grubu üretim, depolama, dağıtım ve tüketiciye ulaştırılmasında gıda güvenliği sistemleri ile nasıl çözümler yaratılabileceği, gıda sanayinde denetim ve kontroller, uluslararası ve ulusal regülasyonlar ve uygulamaları konularında bilgi sunulacaktır. |
Dersin Öğrenme Kazanımları |
---|
1) Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olma |
2) Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptama, tanımlama ve çözme |
3) Sahip olduğu bilgileri farklı alanlarda kullanabilme becerisi kazandırma |
4) Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirme konusunda bilgi sahibi olma |
5) Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilme konularında becerilerini arttırma |
6) Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemlerin kullanılması ve sonuçların yorumlanması konularında bilgi sahibi olma |
7) Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern araçların seçilmesi ve kullanılması konularında bilgi sahibi olma |
8) Laboratuvarın gıda analizlerinde nasıl kullanıldığı, sorunların değerlendirilerek yorumlanmaları ve raporların yazılması konularında bilgi sahibi olma |
9) Bağımsız karar verme, kendine güven, yaratıcılık becerisi kazandırma ve sorumluluk alabilme |
10) Ekip oluşturabilme ve ekip çalışmasına uyum sağlama |
11) Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirme |
12) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci |
13) Alandışı bilgilerden yararlanarak kendi alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilmek ve iletişim teknolojilerini kullanmak |
14) Gıda konusunda da literatürü izleyebilecek düzeyde yabancı dilinde gelişme |
15) Gıda ile ilgili mevzuat ve yönetim sistemleri hakkında fikir sahibi olmak , Meslek etiğine saygılı olma |