DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Gıda Güvenliği ve Kalite Kontrolü G   348 6 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Işıl VAR ÖNGEL
Dersi Verenler
Prof. Dr.IŞIL VAR ÖNGEL1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Tüketilen gıdaların ve bunların güvenlik konularının farkında olunması ve bilinçli tüketicilerin ve üreticilerin yetiştirilmesi. Bilimsel olarak, bu süreçlerde, gıda güvenliği mekanizmasının işleyişi ve çalışması ile ilgili bilgi ve altyapıyı nasıl artıracağı amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Süt süt ürünleri, et ve et ürünleri, yumurta, hububat ve ürünleri, Bitkisel yağ ve margarin, özel gıdalar (kakao, kahve, çikolata, şekerlemeler, tuz, baharat vb), sebze-meyve ve ürünlerinin mikrobiyolojik kalitesi ve nasıl kontrol edilecekleri, , su mikrobiyolojisi , Tüm bu gıda grubu üretim, depolama, dağıtım ve tüketiciye ulaştırılmasında gıda güvenliği sistemleri ile nasıl çözümler yaratılabileceği, gıda sanayinde denetim ve kontroller, uluslararası ve ulusal regülasyonlar ve uygulamaları konularında bilgi sunulacaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olma
2) Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptama, tanımlama ve çözme
3) Sahip olduğu bilgileri farklı alanlarda kullanabilme becerisi kazandırma
4) Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirme konusunda bilgi sahibi olma
5) Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilme konularında becerilerini arttırma
6) Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemlerin kullanılması ve sonuçların yorumlanması konularında bilgi sahibi olma
7) Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern araçların seçilmesi ve kullanılması konularında bilgi sahibi olma
8) Laboratuvarın gıda analizlerinde nasıl kullanıldığı, sorunların değerlendirilerek yorumlanmaları ve raporların yazılması konularında bilgi sahibi olma
9) Bağımsız karar verme, kendine güven, yaratıcılık becerisi kazandırma ve sorumluluk alabilme
10) Ekip oluşturabilme ve ekip çalışmasına uyum sağlama
11) Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirme
12) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci
13) Alandışı bilgilerden yararlanarak kendi alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilmek ve iletişim teknolojilerini kullanmak
14) Gıda konusunda da literatürü izleyebilecek düzeyde yabancı dilinde gelişme
15) Gıda ile ilgili mevzuat ve yönetim sistemleri hakkında fikir sahibi olmak , Meslek etiğine saygılı olma