DERS BİLGİLERİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Ders | Kodu | Yarıyıl | Ders Süresi | Kredi | AKTS |
Gıda Güvenliği ve Kalite Kontrolü | G 348 | 6 | 2 | 2 | 3 |
Ön Koşul Dersleri | |
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar | None |
Dersin Dili | Türkçe ![]() |
|||
Dersin Seviyesi | Lisans | |||
Dersin Türü | Seçmeli | |||
Dersin Koordinatörü | Prof. Dr. Işıl VAR ÖNGEL | |||
Dersi Verenler |
|
|||
Dersin Yardımcıları | ||||
Dersin Amacı | Tüketilen gıdaların ve bunların güvenlik konularının farkında olunması ve bilinçli tüketicilerin ve üreticilerin yetiştirilmesi. Bilimsel olarak, bu süreçlerde, gıda güvenliği mekanizmasının işleyişi ve çalışması ile ilgili bilgi ve altyapıyı nasıl artıracağı amaçlanmaktadır. |
|||
Dersin İçeriği | Süt süt ürünleri, et ve et ürünleri, yumurta, hububat ve ürünleri, Bitkisel yağ ve margarin, özel gıdalar (kakao, kahve, çikolata, şekerlemeler, tuz, baharat vb), sebze-meyve ve ürünlerinin mikrobiyolojik kalitesi ve nasıl kontrol edilecekleri, , su mikrobiyolojisi , Tüm bu gıda grubu üretim, depolama, dağıtım ve tüketiciye ulaştırılmasında gıda güvenliği sistemleri ile nasıl çözümler yaratılabileceği, gıda sanayinde denetim ve kontroller, uluslararası ve ulusal regülasyonlar ve uygulamaları konularında bilgi sunulacaktır. |
Dersin Öğrenme Kazanımları |
---|
1) Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olma |
2) Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptama, tanımlama ve çözme |
3) Sahip olduğu bilgileri farklı alanlarda kullanabilme becerisi kazandırma |
4) Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirme konusunda bilgi sahibi olma |
5) Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilme konularında becerilerini arttırma |
6) Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemlerin kullanılması ve sonuçların yorumlanması konularında bilgi sahibi olma |
7) Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern araçların seçilmesi ve kullanılması konularında bilgi sahibi olma |
8) Laboratuvarın gıda analizlerinde nasıl kullanıldığı, sorunların değerlendirilerek yorumlanmaları ve raporların yazılması konularında bilgi sahibi olma |
9) Bağımsız karar verme, kendine güven, yaratıcılık becerisi kazandırma ve sorumluluk alabilme |
10) Ekip oluşturabilme ve ekip çalışmasına uyum sağlama |
11) Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirme |
12) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci |
13) Alandışı bilgilerden yararlanarak kendi alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilmek ve iletişim teknolojilerini kullanmak |
14) Gıda konusunda da literatürü izleyebilecek düzeyde yabancı dilinde gelişme |
15) Gıda ile ilgili mevzuat ve yönetim sistemleri hakkında fikir sahibi olmak , Meslek etiğine saygılı olma |
DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
No | Temel öğrenme Kazanımları | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Matematik, fen bilimleri ve Ziraat Mühendisliği (Toprak Bilimi ve Bitki Besleme) disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi. |
||||||
2 | Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanındaki karmaşık problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. |
||||||
3 | Toprak Bilimi ve Bitki Beslemede karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. |
||||||
4 | Toprak Bilimi ve Bitki Besleme uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. |
||||||
5 | Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanında karşılaşılan karmaşık problemlerin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. |
||||||
6 | Disiplin içi (Toprak Bilimi ve Bitki Besleme) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi |
||||||
7 | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; "başlangıç" seviyesinde yabancı dil bilgisi; Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi. |
||||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. |
||||||
9 | Etik ilkelerine uygun davranma, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi |
||||||
10 | Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. |
||||||
11 | Toprak Bilimi ve Bitki Besleme uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Toprak Bilimi ve Bitki Besleme çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
DERS AKIŞI | |||
---|---|---|---|
Hafta | Konular | Ön Hazırlık | Yöntem |
1 | Dersin kapsamı ile ilgili bilgilendirme ve kaynak kitap tanıtımı, genel mikrobiyoloji ve gıda mikrobiyolojisi ders bilgilerinin kısa aktarımı | Genel mikrobiyoloji ve gıda mikrobiyolojisi ders notlarının gözden geçirilmesi | |
2 | Gıda güvenliği tanımı ve içeriği, güvenli gıda üretimine yönelik sistemler ve HACCP | Ders notundaki ilgili konular | |
3 | Hastalığa neden olan gıda kaynaklı kusurlar, gıdalardaki mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal tehlikeler | Ders notundaki ilgili konular | |
4 | Risk analizi, mikrobiyel kalite yaklaşımları | Ders notundaki ilgili konular | |
5 | Gıdalarda bulunan mikrobiyolojik tehlikelerin tanımlanmasında kullanılan yöntemler | Ders notundaki ilgili konular | |
6 | Mikrobiyolojik kriterler, hızlı sayım ve tanım yöntemleri | Ders notundaki ilgili konular | |
7 | Meyve -sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik kalite kontrol ve güvenli üretim | Ders notundaki ilgili konular | |
8 | Ara Sınav | Ders notundaki ilgili konular ve bu konuyla ilgili makaleler | |
9 | ARA SINAVI | Ara sınava kadar işlenmiş konuları, önerilen kaynaklardan ve verilen ders notlarından çalışarak sınava hazırlanmak | |
10 | Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik kalite kontrol ve güvenli üretim | Ders notundaki ilgili konular ve bu konuyla ilgili makaleler | |
11 | Tahıl ve tahıl bazlı ürünlerde mikrobiyolojik kalite kontrol ve güvenli üretim | Ders notundaki ilgili konular ve bu konuyla ilgili makaleler | |
12 | Yemeklik yağlarda mikrobiyolojik kalite kontrol ve güvenli üretim | Ders notundaki ilgili konular ve bu konuyla ilgili makaleler | |
13 | Baharat, tuz ve diğer özel gıdalarda ( kakao, çikolata, kahve, şekerlemeler vb) mikrobiyolojik kalite kontrol ve güvenli üretim | Ders notundaki ilgili konular ve bu konuyla ilgili makaleler | |
14 | Yumurtalardaki riskler ve gıda güvenliğinin sağlanması | Ders notundaki ilgili konular ve bu konuyla ilgili makaleler, gazete haberleri ve son gelişmeler | |
15 | İçme ve kullanma sularında mikrobiyolojik kalitenin belirlenmesi ve sağlanması | Ders notundaki ilgili konular | |
16-17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Dönem süresince işlenmiş konuları, önerilen kaynaklardan ve verilen ders notlarından çalışarak sınava hazırlanmak. |
KAYNAKLAR | |
---|---|
Ders Notu | |
Diğer Kaynaklar |