DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Uygulamalı Sera Sebzeciliği BBP   416 8 1 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Hatıra TAŞKIN
Dersi Verenler
Prof. Dr.HATIRA TAŞKIN1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Ülkemiz ve dünya seracılığında ekonomik önemi en fazla olan domates, hıyar, biber, patlıcan, kavun, karpuz ve kabak türlerinin serada yetiştiriciliği anlatılmaktadır. Seralarda tek ve çift ürün yetiştiricilik dönemlerinin özellikleri, sera yetiştiriciliğine uygun çeşitlerde aranılan özellikler, güncel ticari çeşitler, her sebze türünün serada istediği iklim kontrolü için gerekli parametreler (sıcaklık, nem, ışıklanma vb), seraya dikim, bitki yoğunluğu, farklı türlerde budama ve askıya alma teknikleri, her tür için özel fertigasyon programı, her türün su gereksinimi, farklı sera sebzelerinde tozlanma ve döllenmeye yardım, CO2 gübrelemesi, topraksız yetiştirme teknikleri, hastalık - zararlılar ve hasat aşaması her türe özel detaylı anlatılmaktadır.
Dersin İçeriği
Serada modern yetiştirme tekniklerini domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, kabak vb türlerinde işleyerek uygulamalı olarak öğrenir

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Sera sebzelerinin modern yetiştirme tekniklerini öğrenir ve uygular (aşılı fide kullanımı, dikim, sulama, gübreleme, budama, tozlanma-döllenme, iklim kontrolü, hastalık ve zararlılar)
2) Sera sebze türlerini ve popüler güncel ticari çeşitleri öğrenir, tanır
3) Serada sebze yetiştiriciliğini sürdürülebilir tekniklerle yönetebilir
4) Serada yetiiştirilen sebzeler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)