DERS BİLGİLERİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Ders | Kodu | Yarıyıl | Ders Süresi | Kredi | AKTS |
Tahıl İşleme Teknolojisi | GM 427 | 7 | 2 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar | None |
Dersin Dili | Türkçe ![]() |
|||
Dersin Seviyesi | Lisans | |||
Dersin Türü | Seçmeli | |||
Dersin Koordinatörü | Prof. Dr. Mehmet Sertaç ÖZER | |||
Dersi Verenler |
|
|||
Dersin Yardımcıları | ||||
Dersin Amacı | Tahıllar ile ilgili temel prensipler, işleme ve değerlendirmeleri hakkında bilgi vermektir. |
|||
Dersin İçeriği | Tahıllarda çeşit kavramı, tahıllarda çeşitlerin tanıtımı, üretim ile ilgili istatistiksel verilerin incelenmesi, buğdayın özellikleri, tahılların depolanması, buğdayda fiziksel özellikler, buğdayda kimyasal özellikler, buğdayda teknolojik özellikler, değirmencilik, un teknolojisi ve kalite kavramı, ekmekçilik teknolojisi, makarna teknolojisi, diğer ürünler (bulgur, bisküvi) |
Dersin Öğrenme Kazanımları |
---|
1) Tahılların yapısal özelliklerini bilir. |
2) Tahılların fiziksel ve kimyasal özelliklerini bilir. |
3) Tahılların muhafazasını bilir. |
4) Tahılların işlenmelerini (değirmencilik, ekmek yapımı, bulgur yapımı, bisküvi yapımı, makarna yapımı) bilir. |
5) |
6) |
7) |
8) |
9) |
10) |
11) |
12) |
13) |
14) |
15) |
DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
No | Temel öğrenme Kazanımları | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. |
||||||
2 | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. |
||||||
3 | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. |
||||||
4 | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. |
||||||
5 | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. |
||||||
6 | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. |
||||||
7 | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. |
||||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. |
||||||
9 | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. |
||||||
10 | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. |
||||||
11 | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
DERS AKIŞI | |||
---|---|---|---|
Hafta | Konular | Ön Hazırlık | Yöntem |
1 | Tahıllarda çeşit kavramı | Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula | Anlatım |
2 | Tahıllarda çeşit kavramı | Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula | Anlatım |
3 | Tahıllarda çeşitlerin tanıtımı, üretim ile ilgili istatistiksel verilerin incelenmesi | Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula | Anlatım |
4 | Buğdayın özellikleri | Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula | Anlatım |
5 | Tahılların depolanması | Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula | Anlatım |
6 | Buğdayda fiziksel özellikler | Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula | Anlatım |
7 | Buğdayda kimyasal özellikler | Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula | Anlatım |
8 | Ara Sınav | Sınava hazırlık | Yazılı Sınav |
9 | Değirmencilik | Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula | |
10 | Değirmencilik | Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula | Anlatım |
11 | Un teknolojisi ve kalite kavramı | Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula | Anlatım |
12 | Ekmekçilik teknolojisi | Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula | Anlatım |
13 | Makarna teknolojisi | Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula | Anlatım |
14 | Diğer ürünler (bulgur, bisküvi) | Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula | Anlatım |
15 | Diğer ürünler (bulgur, bisküvi) | Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula | Anlatım |
16-17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava Hazırlık | Yazılı Sınav |
KAYNAKLAR | |
---|---|
Ders Notu | |
Diğer Kaynaklar |