DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Tahıl İşleme Teknolojisi GM   427 7 2 3 5

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sertaç ÖZER
Dersi Verenler
Prof. Dr.MEHMET SERTAÇ ÖZER1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Tahıllar ile ilgili temel prensipler, işleme ve değerlendirmeleri hakkında bilgi vermektir.
Dersin İçeriği
Tahıllarda çeşit kavramı, tahıllarda çeşitlerin tanıtımı, üretim ile ilgili istatistiksel verilerin incelenmesi, buğdayın özellikleri, tahılların depolanması, buğdayda fiziksel özellikler, buğdayda kimyasal özellikler, buğdayda teknolojik özellikler, değirmencilik, un teknolojisi ve kalite kavramı, ekmekçilik teknolojisi, makarna teknolojisi, diğer ürünler (bulgur, bisküvi)

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Tahılların yapısal özelliklerini bilir.
2) Tahılların fiziksel ve kimyasal özelliklerini bilir.
3) Tahılların muhafazasını bilir.
4) Tahılların işlenmelerini (değirmencilik, ekmek yapımı, bulgur yapımı, bisküvi yapımı, makarna yapımı) bilir.
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)


DERSİN PROGRAM KAZANIMLARINA KATKISI
NoTemel öğrenme KazanımlarıKatkı Düzeyi
12345
1
Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2
Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3
Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4
Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5
Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6
Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7
Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9
Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10
Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11
Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.

DERS AKIŞI
HaftaKonularÖn Hazırlık Yöntem
1 Tahıllarda çeşit kavramı Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula Anlatım
2 Tahıllarda çeşit kavramı Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula Anlatım
3 Tahıllarda çeşitlerin tanıtımı, üretim ile ilgili istatistiksel verilerin incelenmesi Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula Anlatım
4 Buğdayın özellikleri Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula Anlatım
5 Tahılların depolanması Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula Anlatım
6 Buğdayda fiziksel özellikler Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula Anlatım
7 Buğdayda kimyasal özellikler Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula Anlatım
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Yazılı Sınav
9 Değirmencilik Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula
10 Değirmencilik Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula Anlatım
11 Un teknolojisi ve kalite kavramı Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula Anlatım
12 Ekmekçilik teknolojisi Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula Anlatım
13 Makarna teknolojisi Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula Anlatım
14 Diğer ürünler (bulgur, bisküvi) Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula Anlatım
15 Diğer ürünler (bulgur, bisküvi) Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konula Anlatım
16-17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Yazılı Sınav

KAYNAKLAR
Ders Notu
Diğer Kaynaklar