DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Kalsinasyon ve Kireç Üretimi MDS   332 6 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Özen KILIÇ
Dersi Verenler
Prof. Dr.ÖZEN KILIÇ1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Kireç üretim yöntemleri hakkında bilgi vermek, kaliteli kireç üretimi için gerekli olan kireçtaşı ve kireç fırınları ile ilgili bilgi sahibi yapmak ve oluşabilecek sorunlar hakkında bilgilendirmek
Dersin İçeriği
Kalsinasyon , Yakıt türleri ve maliyet karşılaştırma , Kireç ve kireç üretimi , kireçtaşı ve dolomitik kireçtaşı Kireç fırın tiplerini karşılaştırma , kimyasal bileşimi ve kireç kalitesi ve diğer etkileriyle kireç kullanımı , Kireç üretiminin tarihi , Partikül boyutu ve yakma sistemlerinin etkileri üzerine genel bilgiler ve faktörler , Sönmemiş gözenek , Yüzey alanı , Nemlendirici ve tepkime değerleri , Günümüzdeki kireç üretimi ve çevresel etkileri , kireç üretim maliyetleri , Günümüzde ve gelecekte kireç pazarlama

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Kireç üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
2) kirecin önemi ve kalsinasyon işlemleri hakkında bilgi sahibi olur.
3) Kireç kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olur.
4) Kaliteli kireç üretimi için gerekli olan kireçtaşında aranan özellikleri bilir.
5) kireç fırınları ile ilgili konularda bilgi sahibi olur.
6) Kireç üretiminde işlem aşamaları hakkında bilgi sahibi olur.
7) kaliteli kireç için fırın koşulları hakkında bilgi sahibi olur.
8) kireç üretimine etki eden parametreleri bilir.
9) kireç üretimi için gerekli fırın koşullarını bilir.
10) kireç üretimi için gerekli öğütme koşullarını bilir.
11) kireç üretiminde optimum paketleme koşullarını bilir.
12) kireç üretiminde uyulması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini bilir.
13)
14)
15)