DERS BİLGİLERİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Ders | Kodu | Yarıyıl | Ders Süresi | Kredi | AKTS |
Bahçe Ür. Kalite ve Güvence Sistemleri | BBP 345 | 5 | 2 | 2 | 3 |
Ön Koşul Dersleri | |
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar | None |
Dersin Dili | Türkçe | |||
Dersin Seviyesi | Lisans | |||
Dersin Türü | Seçmeli | |||
Dersin Koordinatörü | Prof. Dr. Okan ÖZKAYA | |||
Dersi Verenler |
|
|||
Dersin Yardımcıları | ||||
Dersin Amacı | Bahçe ürünlerinin üretimden başlayarak sofralara gelişine kadarki süreçte kaliteyi etkileyen etkenlerin belirlenerek bunların yönetilmesinin sağlanması. Kalite bilincinin oluşması ve risk yönetimi kavramının öneminin kazanılması. Ülkemiz ve dünyadaki tarım uygulamalarının incelenerek mevcut durumun iyileştirilmesine ve geliştirilmesine yönelik çözüm önerileri ortaya koyabilmek. |
|||
Dersin İçeriği | Kalite ve Toplam Kalite ile ilgili temel kavramlar/ Bahçe ürünlerinin üretim ve pazarlanması konusunda kalite kontrolü ile ilgili teknolojik gelişmeler/ Gıda güvenliği/ Bahçe ürünlerinin muhafazası ve tüketiciye sunulmasında uygulanması gerekli standartları belirleyen Türkiye ve dünyadaki mevcut kurum ve kuruluşların incelenmesi/ Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları (HACCP), GLOBALGAP uygulamalarının karşılaştırılması ve bunların örneklendirilmesi |
Dersin Öğrenme Kazanımları |
---|
1) Üretim esnasında ve sonrasında kalitenin önemini kavrar. |
2) Kaliteye etki eden faktörleri bilir ve bu bilgiler ışığında üretim ve pazarlamaya yön verir. |
3) Tüketiciden gelen veriler ışığında alternatif çözümler üretebilir. |
4) Ürünlerin paketlenme sürecini takip eder ve bu prosesteki koşulları mevcut bilgisiyle olumlu yönde değiştirebilir. |
5) Gıda güvenliği bilinci gelişir. |
6) Türkiye ve dünyadaki iyi tarım uygulamalarını takip eder ve bunları karşılaştırabilir. |
7) Kalitenin arttırılmasına yönelik uygulamalarla ilgili rapor hazırlayabilir. |
8) |
9) |
10) |
11) |
12) |
13) |
14) |
15) |