DERS BİLGİLERİ
Ders Kodu Yarıyıl Ders Süresi Kredi AKTS
Bahçe Ür. Kalite ve Güvence Sistemleri BBP   345 5 2 2 3

Ön Koşul Dersleri
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar None

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Okan ÖZKAYA
Dersi Verenler
Prof. Dr.OKAN ÖZKAYA1. Öğretim Grup:A
 
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Bahçe ürünlerinin üretimden başlayarak sofralara gelişine kadarki süreçte kaliteyi etkileyen etkenlerin belirlenerek bunların yönetilmesinin sağlanması. Kalite bilincinin oluşması ve risk yönetimi kavramının öneminin kazanılması. Ülkemiz ve dünyadaki tarım uygulamalarının incelenerek mevcut durumun iyileştirilmesine ve geliştirilmesine yönelik çözüm önerileri ortaya koyabilmek.
Dersin İçeriği
Kalite ve Toplam Kalite ile ilgili temel kavramlar/ Bahçe ürünlerinin üretim ve pazarlanması konusunda kalite kontrolü ile ilgili teknolojik gelişmeler/ Gıda güvenliği/ Bahçe ürünlerinin muhafazası ve tüketiciye sunulmasında uygulanması gerekli standartları belirleyen Türkiye ve dünyadaki mevcut kurum ve kuruluşların incelenmesi/ Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları (HACCP), GLOBALGAP uygulamalarının karşılaştırılması ve bunların örneklendirilmesi

Dersin Öğrenme Kazanımları
1) Üretim esnasında ve sonrasında kalitenin önemini kavrar.
2) Kaliteye etki eden faktörleri bilir ve bu bilgiler ışığında üretim ve pazarlamaya yön verir.
3) Tüketiciden gelen veriler ışığında alternatif çözümler üretebilir.
4) Ürünlerin paketlenme sürecini takip eder ve bu prosesteki koşulları mevcut bilgisiyle olumlu yönde değiştirebilir.
5) Gıda güvenliği bilinci gelişir.
6) Türkiye ve dünyadaki iyi tarım uygulamalarını takip eder ve bunları karşılaştırabilir.
7) Kalitenin arttırılmasına yönelik uygulamalarla ilgili rapor hazırlayabilir.
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)